World Skills Competition (WSC)

International Competition

World Skills Competition (WSC) adalah pertandingan peringkat antarabangsa dimana para belia dari seluruh negara bertanding bagi mencari peserta terbaik di dalam bidang masing-masing. Dahulunya dikenali sebagai Skills Olympics, pertandingan dwi-tahunan tersebut telah pertama kalinya diadakan di Sepanyol pada 1946 dan Malaysia mula menyertai World Skills Competition pada tahun 1993, iaitu WSC yang ke 32.

Pada hari ini, World Skills Competition disertai lebih 50 negara dengan pertandingan meliputi 45 pelbagai bidang kemahiran seperti Welding, Beauty Therapy, Floristry, Mechatronics dan sebagainya.

Melalui penyertaannya dalam World Skills Competition, SkillsMalaysia menyokong usaha kerajaan dalam Mengarusperdana Latihan Kemahiran bagi mencapai matlamat mengeluarkan tenaga kerja mahir negara seterusnya menjadikan Malaysia Negara Berpendapatan Tinggi.

 

World Skills Competition 2015 Sao Paulo, Brazil

Majlis Perasmian WorldSkills Competition 2015 telah diadakan di Ibirapuera “Geraldo Jose de Almeida”Gymnasium, Sao Paulo, Brazil pada 11 Ogos 2015. Berikut adalah sebahagian gambar Peserte Negara dan Kontinjen Malaysia yang menyertai majlis tersebut.

save_f2Pencapaian Peserta Negara di World Skills Competition (WSC) 2015

save_f2Buku Informasi Kontijen Malaysia